Infrarood betekent “onder het rood” en is een samenvattende aanduiding voor producten die het vermogen bezitten om elektromagnetische straling/energie (warmte) af te geven.


Alle lichamen zenden infrarood straling uit. De golflengte daarvan is afhankelijk van de temperatuur. Vaste lichamen zenden een continu-spectrum uit. Voorwerpen op kamertemperatuur hebben een stralingsmaximum bij ca. 10 µm. Hete voorwerpen echter geven een sterke infrarode straling af. Zo geeft een gewone gloeilamp bijvoorbeeld 20% meer infrarode straling dan zichtbaar licht. Infraroodwarmtestraling houdt op te bestaan bij het absolute nul punt, dat wil zeggen bij -273 °C.

 

Infrarood-warmtepanelen

Tekst en fotograaf: Arno Reijnen, Infrarood-warmtepanelen.nl

 

1. Hoe werkt het?
Infrarood-warmtepanelen zetten elektriciteit om in langgolvige infrarood-warmtestraling, die vergelijkbaar is met de warmte die men van de zon ervaart. De infrarood-warmtestralen worden verspreid door de ruimte en verwarmen direct de objecten en materie in die ruimte. Zo zijn bijvoorbeeld de wanden en vloeren altijd warm en droog.

 

2. Wat is verschil met een elektrische kachel?
Bij een elektrische kachel wordt de lucht verwarmd. Via de lucht worden vervolgens de objecten en materie verwarmd. Om het effect hiervan te ervaren zal eerst alle lucht in de ruimte moeten worden verwarmd. Vooral bij hoge ruimten kost dit veel energie. Bovendien verdwijnt opgewarmde lucht gemakkelijk door een openstaande deur of raam. Infrarood-warmtepanelen hoeven niet eerst de lucht op te warmen en zijn daardoor veel efficiënter.
Een ander verschil is dat infrarood-warmtepanelen geluidloos werken. Dus geen last meer van borrelende en ruisende leidingen of blazende gasheaters.

 

3. Wat zijn de toepassingen?
Er zijn veel situaties waarin infrarood-warmtepanelen kunnen worden toegepast. Je kunt ze zowel als hoofd- als bijverwarming inzetten. In huishoudens wordt het veel toegepast in de badkamers en studiekamers. Zakelijke afnemers van infrarood-warmtepanelen zijn bijvoorbeeld kantoren, hot-yogaruimtes, kantines, sportscholen, instellingen in demedische sector en de zorg, winkels (kassagebied), bedrijven en instellingen met wacht- en ontvangstruimten en bedrijven in de recreatieve sector. De panelen zijn ook geschikt voor stallen of dierenverblijven, doordat infrarood panelen de warmte van de zon nabootst, een warmte waar mens en dier zich prettig bij voelt.


Een groot voordeel van de panelen is dat je ze gemakkelijk loskoppelt en meeneemt bij bijvoorbeeld een verhuizing. Panelen kunnen aan de muur of aan het plafond worden gehangen met een montagebeugel. Bij hoge ruimtes kan ook gebruik worden gemaakt van staaldraden vanaf het plafond.
Naast strakke witte panelen kun je ook kiezen voor kleur, kunst een spiegel of als foto laten drukken op de panelen.

 

fotospiegel   fotodecoratie

Foto 1. Spiegel als verwarmingspaneel        Foto 2. Verwarmingspaneel voorzien van decoratie

 

4. Worden infrarood-warmtepanelen warm of heet?

De panelen zullen weliswaar warm of heet aanvoelen, maar kunnen kortstondig worden aangeraakt zonder verbrandingsgevaar.

 

5. Zijn infrarood-warmtepanelen schadelijk?
Nee, infrarood-warmtepanelen zijn niet schadelijk. Ze bevatten geen schadelijke UV-stralen zoals de zon, maar bieden een gezonde vorm van verwarming. Doordat er minder lucht en stofcirculatie is, zijn ze zelfs uitermate geschikt voor mensen met luchtwegaandoeningen. De lucht droogt veel minder uit en de mensen in de ruimte zullen minder snel last van droge ogen, huid en luchtwegen krijgen. De langgolvige infrarood-warmtestraling bevordert bovendien de bloedcirculatie, het geen een weldadig effect heeft op spieren en gewrichten.

 

6. Waarom bespaart het?
Infrarood-warmtepanelen zetten electriciteit direct om in effectieve warmte daar waar het nodig is. Warmte hoeft niet te worden getransporteerd en gaat dus niet verloren. Grote ruimten hoeven niet in hun geheel te worden verwarmd, maar slechts doelgericht op de plaatsen waar warmte behoefte is. Warmtepanelen verwarmen mensen en materie rechtstreeks, zonder eerst alle lucht in de ruimte te hoeven verwarmen. De warmte wordt bovendien gelijkmatig over de ruimte verdeeld, terwijl de warmte bij conventionele verwarming met name bij het plafond is geconcentreerd. De warmte zal ook minder gemakkelijk weglekken via openstaande deuren omdat de warmte vooral in de vloeren, wanden en objecten aanwezig is en minder in de lucht. Een paneel van 600 Watt gebruikt bij vol vermogen per uur maar 70% van dit vermogen omdat er een beveiliging op zit. Als het paneel op een temperatuur komt van ongeveer 105 graden dat schakelt hij uit, gaat dan afkoelen en als het paneel weer onder de 80 graden komt, springt deze weer aan.

 

7. Hoe lang gaan de panelen mee?
Normaal gesproken hebben infrarood-warmtepanelen een levensduur van ca. 20 tot 25 jaar. Gedurende die tijd is het rendementsverlies nagenoeg nihil. Uiteraard hangt dit af van de kwaliteit van het paneel dat wordt gebruikt

 

8. Hoe stuur je infrarood-warmtepanelen aan?
Dit kan op verschillende manieren: een draadloze thermostaat, slimme stekkers waarmee de apparaten op afstand aan en uit kunnen worden gezet, of gewoon door de stekker in het stopcontact te steken.
Om de warmte in een ruimte of gebouw af te stemmen naar behoefte kan er op de ene plek gekozen worden voor meer of grotere panelen dan op een andere plek. Ook kunnen de thermostaten van de verschillende panelen op een verdieping verschillend worden ingesteld. De een zal hem op 18 °C instellen, de ander kiest voor 21 °C.

 

9. Kan ik infrarood-verwarming combineren met het zelf energie opwekken en andere vormen van klimatisering?
Dit kan uitstekend door middel van zonnestroompanelen en/of (kleinschalige) windenergie waarbij in beide gevallen elektriciteit wordt opgewekt. Via uitwisseling met het elektriciteitsnet en de wettelijk verplichte saldering voor energieleveranciers van opgewekte en geleverde stroom kun je voorzien in je eigen energielevering.
Ook de combinatie van Infrarood(IR)-warmtepanelen met het gebruik van PCM in de vloer, wanden of plafond alsmede het gebruik van bevochtigingskoeling opent nieuwe mogelijkheden.

 

10. Afmetingen, garantie en onderhoud
Infrarood-panelen bestaan in verschillende afmetingen en worden geleverd door diverse partijen. Een klein paneel van bijvoorbeeld 300 Watt voor in de badkamer of een kleine studeerkamer, tot grote panelen in industriële hallen.
Voor de kwaliteit van panelen is het een tip om altijd te letten op minimaal vijf jaar garantie.
Van belang is ook dat infrarood-panelen geen onderhoud(kosten) vergen.