Legionella
Controle ter voorkoming van de veteranenziekte
Gemeenten en arbeidsinspectie controleren de koeltorens op de aanwezigheid van bacteriëngroei en of er regelmatig onderhoud wordt gepleegd.
Veel luchtbehandelingssystemen bevochtigen in de winter de lucht. Systemen gebaseerd op waterrecirculatie met een circulatiepompje dienen regelmatig te worden gereinigd en moeten zijn voorzien van een ontsmettingssysteem. (UV e.d.). Er zijn echter ook veel systemen die zonder enig risico kunnen worden ingezet.
Bij het gebruik van bevochtigingspaketten wordt aanbevolen materialen te kiezen die niet of slecht als voedingsbodem kunnen dienen voor levende organismen. Dit houdt in, dat bij voorkeur geen natuurlijke materialen zoals katoen, wol, cellulose, of viscose, mogen worden toegepast. Speciaal daarvoor geschikte soorten kunststoffen zijn daarentegen een slechte voedingsbodem, waarmee kan worden voldaan aan de antibacteriologische eisen.
Ook de bevochtigins- of verdampingskoeling met water als koudemiddel moet op een Legionellaveilige manier functioneren. Bij directe systemen geldt het zelfde als voor bevochtigingspaketten. Bij indirecte systemen is het risico van besmetting zo goed als uitgesloten. Zo nodig kan een volledig veilig systeem worden aangetoond met een risicoanalyse gemaakt door een gespecialiseerd laboratorium of instituut zoals TNO. In Duitsland is een Prüfurkunde van belang om aan te tonen dat de koeling voldoet aan de VDI Richtlinie 6022 Blatt 1 (4/2006) en de Hygiene-Anforderingen der VDI 3803 en Din EN 13779.